CEJ 2016 – středoevropské jamboree

Jedním slovem ohromné. Takové bylo letošní středoevropské jamboree (setkání skautů z různých zemí).

Nejenže jsme se seznámili s jinými národy a jejich stylem skautování, ale ukázali jsme ostatním činnost Junáka, a to zejména na mezinárodním dni, který patřil k vrcholům celého jamboree, kde každý předváděl své zvyky, vyprávěl historii své země a skautského hnutí, představoval osobnosti, pokoušel se ostatním překládat do svého jazyka a především prezentoval svoji národní kuchyni – přes sladké, slané, kyselé, ostřejší až po smetanové pochoutky.

Ještě předtím nás ale čekalo monumentální zahájení, které začalo pochodem přes tábořiště až před pódium, kde se vystřídalo několik řečníků (mimochodem náčelní polských skautů, pokud se tak dá její funkce přeložit), několik skvělých řečí, kde se slavnostně vytáhly vlajky zúčastněných zemí a kde proběhla ohnivá show, která skvěle ukončila celý večer.cej-2016-054

Závěrečné dny přinesly ještě jednu nezapomenutelnou událost – Festival barev. Znáte trend jménem color run? Tak tohle bylo něco podobného, až na to, že jste u toho neběhali, ale stáli na místě a pár vteřin jste neviděli nic než barevno.img_0959

A i když zrovna nebyl nějaký centralizovaný program pro celou sekci tábora, musíme organizátorům vzdát hold – vždy bylo co dělat. Kromě jízdy na čtyřkolkách Angry birds v životní velikosti, kde musíte napínat všechny síly, aby váš opeřenec doletěl dál než metr, nebo nikdy nekončící horolezecká stěna.

Za zmínku stojí i samotná Vratislav, čtvté největší město Polska, jež oplýva několika zajímavými místopisnými názvy, jako třeba Zachodni park, Zachodni banka atd.

Velké díky patří 54. oddílu Stříbrná střelka, bez kterého by naše patrola nebyla kompletní a ruku na srdce, nebylo to bez nich ono.

Zdar a czuwaj!